PVDA vraagt Maggie De Block in te grijpen tegen 'schaamteloos misbruik van de gezondheidscrisis'

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De PVDA wil dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) actie onderneemt tegen het farmabedrijf Gilead dat een buitensporig hoge prijs vraagt voor de virusremmer remdesivir. De virusremmer boekt veelbelovende resultaten in de behandeling van Covid-19.

"Gilead maakt schaamteloos misbruik van de wereldwijde gezondheidscrisis om de prijs van het medicijn op te drijven tot meer dan 2.000 euro. Dat is maar liefst 300 keer meer dan de reële productieprijs", reageert PVDA-woordvoerder en Kamerfractieleider Raoul Hedebouw.

"We moeten paal en perk stellen aan dit farmabanditisme en de gezondheid laten voorgaan op de winsthonger van big pharma. Dat vereist politieke moed, maar het is niet onmogelijk. Het kan via de toepassing van dwanglicenties."

"Dat farma-bedrijven hier misbruik van maken om buitensporige prijzen te vragen is al helemaal onaanvaardbaar als je weet dat een groot deel van het onderzoek naar remdesivir door publieke middelen werd gesubsidieerd."  

Actie van Maggie De Block

De linkse partij vraagt Minister De Block om dringend actie te ondernemen. "Dat kan via dwanglicenties. Hiermee kan men het monopolie van het Amerikaanse bedrijf openbreken en in ruil voor een billijke vergoeding generieke producenten het recht geven om het geneesmiddel te produceren en breed beschikbaar te maken."

"Dat is trouwens precies wat deskundigen in ons land aanbevelen in het kader van het nationaal pandemieplan. Dit jaar namen Canada, Chili en Ecuador ook al actie om dwanglicenties mogelijk te maken", aldus Hedebouw.

In ons land ligt het initiatief voor een dwanglicentie vandaag bij een farmaceutisch bedrijf zelf. "We hebben een wetsvoorstel ingediend om de wetgeving aan te passen, maar in afwachting moet de minister alvast samenzitten met de generische industrie om de procedure op gang te brengen".