Marijn Devalck reageert ontgoocheld nadat aflevering De Kampioenen geschrapt werd wegens racisme

door: Redactie
Afbeelding bron: VRT
Marijn Devalck kennen we vooral uit F.C. De Kampioenen. Hij geeft er al jarenlang gestalte aan Balthasar Boma.

Recent besliste VRT om enkele afleveringen uit 'F.C. De Kampioenen' te schrappen, waaronder afleveringen waarin gespot werd met zwarte mensen. Dat gebeurde na de toegenomen verontwaardiging rond racisme en de Black Lives Matter-protesten.

Marijn Devalck, die Boma speelt in de reeks, heeft begrip voor de beslissing. Dat vertelt hij aan Dag Allemaal. ‘Ik snap dat ze bij VRT geen olie op het vuur willen gooien en de sereniteit proberen te bewaren.” Toch blijft hij met een wrang gevoel achter.

Vooral de getuigenissen van acteurs Bodé Owa en Aminata Demba zag Marijn niet aankomen. “Ik ben ontgoocheld over hun reactie. Hun houding staat in schril contrast met het goede gevoel dat wij allemaal hadden tijdens onze samenwerking. Hun enthousiasme van weleer is duidelijk uit hun emotionele geheugen gewist.”

“Op het einde van die bewuste aflevering was de zwarte mens de vriend van iedereen. Het was een antiracistische aflevering en de kijker heeft dat toen goed begrepen. Jammer dat daar nu plots anders over wordt gedacht”, aldus Marijn.