Slagen preformateurs De Wever en Magnette?: "De week van het pokerspel"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) werken aan de vorming van een nieuwe federale regering. Het leek de goede kant uit te gaan, tot de liberale partijen een eigen nota aan de preformateurs overhandigden. Komt Groen nu echt in beeld of is het een schijnmanoeuvre?

De nota van de liberalen schoot volledig in het verkeerde keelgat bij Bart De Wever. Bovendien hebben PS, SP.A, N-VA, CDH en CD&V nog maar één partner nodig om een meerderheid te vormen. 

Er wordt gekeken in de richting van Open Vld, maar daar lijkt men niet bereid hun Franstalige collega's van MR te lossen. Gesprekken voeren met de groenen dan maar, al kan dat ook een zet zijn om Open Vld onder druk te zetten.

“Je kan de vraag stellen in welke mate de gesprekken met de groenen een strategisch manoeuvre zijn om Open Vld onder druk te zetten", vraagt politicoloog Johan Ackaert (UHasselt) zich af in gesprek met Redactie24.

"Ideologisch zijn de verschillen, zeker tussen N-VA en Groen, uitermate groot. Dat is niet de meest voor de hand liggende coalitie.”

“Ik denk dat we deze week de week van het pokerspel gaan meemaken. Wie valt eraf en aan welke prijs?”