Marc Van Ranst duidelijk: “Als cijfers dan niet stabiliseren weer naar lockdown-achtige maatregelen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
We zitten in een cruciale week wat betreft de coronacijfers. We gaan weten welk effect de verstrengde maatregelen gaan hebben op de cijfers.

Al bijna twee weken moeten we ons houden aan een bubbel van vijf. De tijd dus dat nodig is om een mogelijk effect te zien in de cijfers.

"In een eerste fase stijgen de cijfers minder snel. Dat is wat we nu merken", legt Marc Van Ranst uit in Het Laatste Nieuws. "In een volgende fase stabiliseren de cijfers. Ik hoop deze week te zien dat ze inderdaad niet verder stijgen. Daarom is deze week zo cruciaal. En in een derde fase dalen de cijfers."

"Je kan wel voorspellen hoe het zou moeten gaan, maar hoe de epidemie zich ontwikkelt, hangt niet af van de maatregelen die de regering neemt maar van hoe de mensen de regels naleven. Hoe het zal evolueren, weet ik niet. Ik heb geen kristallen bol.” 

“Het gaat hier niet om wiskunde maar om het gedrag van iedereen opgeteld. Als de cijfers volgende week niet stabiliseren, zijn er verstrengingen nodig. Wat die dan moeten zijn, daarover ga ik niet speculeren. Maar veel mogelijkheden zijn er niet meer. Dan kom je algauw uit bij 'lockdown-achtige' maatregelen en dat wil niemand."