"Wat mij betreft had Francken al lang ontslag moeten nemen"

bron: VRT NWS
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Europarlementslid Ivo Belet vindt dat Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zelf al lang had moeten opstappen. Dat zei hij in De Zevende dag.

Francken kwam eind vorig jaar onder vuur toen enkele Soedanezen verklaarden dat ze gefolterd werden in eigen land nadat België ze had teruggestuurd. Er kwam een onderzoek naar de feiten, maar Francken zei dat er geen repatriëringen meer gepland stonden. Hij verklaarde dat zo ook aan premier Charles Michel (MR). Later bleek dat er toch nog een vlucht gepland stond, al werd die wel geannuleerd.

"Wat mij betreft had Francken al lang ontslag moeten nemen", zegt Ivo Belet. "Over alles wat hij nog zegt, zijn we niet meer zeker of het waar is of niet." Volgens Belet moet Francken zélf wel uitmaken of hij al dan niet moet opstappen. "De regering laten vallen, is geen goede oplossing. Ik weet niet of we hen dat cadeau moeten doen."

Al wacht Belet samen met CD&V ook nog het onderzoek over de feiten af. "Als blijkt dat er fouten zijn gebeurd, dan is het gedaan met de staatssecretaris. De N-VA zal dan moeten kijken welke conclusies ze trekt", aldus de politicus.