Onderzoek naar medicatie tegen alzheimer en parkinson stopgezet: “Dit is dramatisch”

bron: De Morgen
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De artsen die onderzoek voeren naar alzheimer en parkinson hebben het over een grote tegenslag. Pfizer, een van de grootste medicijnfabrikanten ter wereld, liet weten het onderzoek naar medicijnen tegen alzheimer en parkinson stop te zetten.

Driehonderd onderzoekers worden door Pfizer genadeloos op straat gezet. Zonder grondige uitleg. Al is het ook zonder woorden duidelijk waarom de fabrikant het onderzoek naar de medicijnen tegen alzheimer en parkinson stopzet. 

Het onderzoek heeft al tonnen geld gekost en levert bitter weinig op. "Ze zijn een commercieel bedrijf en hebben een korte termijn: ze moeten produceren. Het moet wat opleveren", zegt Christine Van Broeckhoven, geneticaprofessor aan UAntwerpen. 

De beslissing van Pfizer heeft heel wat nare gevolgen. "Zij zijn noodzakelijk om de kennis die wij, wetenschappers, opdoen, te vertalen naar potentiële patiënten. In die zin is het wegvallen van Pfizer dramatisch", vertelt Bas Bloem die medisch directeur is van het Parkinson Centrum van het Nederlandse Radboudumc.