Opgelet! Politie waarschuwt iedereen voor een populaire trend bij oplichters

bron: ANP
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Vorig jaar maakten ze alleen al in Nederland bijna 2.000 slachtoffers. Goed voor een buit van zo'n 7 miljoen euro. Ook in ons land gaan oplichters op een gelijkaardige manier te werk. De politie wil iedereen waarschuwen voor deze populaire trend.

Een internationale groep criminelen doet zich voor als medewerkers van de Microsoft-helpdesk. Iemand vanuit het buitenland belt je in het Engels op om je zogenaamde computerproblemen te verhelpen. In een mum van tijd raakt de oplichter in je computer. Alleen zo zou hij immers je problemen kunnen oplossen. In werkelijkheid probeert hij je geld te ontfutselen, bijvoorbeeld via online bankieren.

Microsoft verklaart dat zij nooit op die manier te werk gaan. Zij zoeken immers zelf geen contact met klanten om computerproblemen te verhelpen. Wie zo'n telefoontje krijgt, haakt het best meteen in.

De politie merkt op dat mensen die de oplichters te slim af zijn, uiteindelijk toch de dupe worden. De oplichters gebruiken het telefoonnummer van het slachtoffer om andere mensen op te lichten. Wanneer gedupeerden vervolgens terugbellen naar het nummer komen ze bij een onschuldig persoon terecht. "Dat kost niet direct geld, maar er zijn mensen die een hele dag worden platgebeld", aldus de politie.