Waalse boer: “Als wolvin Naya in de buurt van mijn schapen komt, schiet ik ze neer”

bron: La Meuse
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De afgelopen weken beet wolvin Naya in ons land twee schapen dood en verwondde één dier in het Antwerpse Meerhoudt. Heel wat boeren zijn nu extra waakzaam. Zo ook de Waalse veefokker Pascal Huet die met zijn kudde in de provincie Luik woont. Hij vertelt aan de Franstalige krant La Meuse dat hij zeker het vuur zal openen op de wolvin als hij haar ziet.

Naya wandelt momenteel rond in de Vlaamse bossen. Heel wat veefokkers zien haar liever niet komen. Zeker niet nu ze al twee schapen heeft doodgebeten en ook een ander dier verwondde. Wolvin Naya is behoorlijk fit. Op één avond kan ze wel 70 kilometer afleggen, waardoor ook de angst in Wallonië er goed inzit. 

“Het is een beetje schandalig, Naya voedt zich met schapen, maar mogelijk ook met klein of groot wild. Ik ben ook een jager. Het klein wild hier in de buurt is al aan het verdwijnen, en we kunnen weinig doen om onze schapen te beschermen tegen de wolf. Zo’n dier kan namelijk makkelijk een omheining omzeilen", vertelt Pascal Huet die een boerderij heeft in Omal in de provincie Luik.

“Als Naya mijn dieren wil aanvallen en ik ben in de buurt, dan zal ik zeker de trekker overhalen. Ik ga niet zonder ingrijpen toekijken hoe ze mijn schapen aanvalt", laat hij weten. De wolf is een beschermde diersoort, maar daar trekt Huet zich niets van aan. “Ik heb al verschillende wedstrijden met mijn beesten gewonnen. Ik heb een unieke collectie dieren. De Waalse regering heeft wel een budget vrijgemaakt voor boeren wiens dieren aangevallen worden, maar die compensatie zal nooit de waarde van mijn prijsbeesten evenaren."