"Wellicht wacht Kristina dit lot: dat mogen we een kind van 11 toch niet aandoen?"

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: VTM NIEUWS
Kristina, haar ouders, haar 19-jarige broer en zusje van 3 in december vorig jaar opgepakt werden in december opgepakt. Ze hadden net de kerstboom versierd. Het Armeense gezin werd in afwachting van hun uitwijzing geplaatst in een terugkeerwoning in Tubeke. Vier jaar geleden al kreeg het gezin - dat al 9 jaar goed ingeburgerd was in Eeklo - het bevel om het pand te verlaten. Dat weigerden ze.

Op het nieuwe bevel van uitwijziging gingen ze in beroep bij het Hof van Cassatie. "Maar omdat het gezin intussen op een vliegtuig richting Armenië kon worden gezet en ze dat niet wilden afwachten, zijn ze ondergedoken", bevestigde hun advocaat Marc Sampermans dit weekend.

Lege bank

Geert Faes, de leraar van de zesde klas van basisschool De Meidoorn in Eeklo, was gisteren de eerste schooldag na de krokusvakantie aan het voorbereiden. Dat zal dus gebeuren zonder Kristina, één van zijn leerlingen. "Het doet vies om die lege bank te zien. Er liggen ook nog schoolboeken van Kristina", zegt Faes in Het Laatste Nieuws.

"Donderdag heb ik Kristina en haar familie nog proberen bereiken", vertelt haar leraar. "Ik kreeg echter niemand te pakken. Via via vernam ik dat ze vertrokken waren. Waar naartoe? Dat weet ik ook niet. Ik weet alleen dat Kristina vermoedelijk nog maar eens helemaal opnieuw van nul zal moeten beginnen."

Het onrechtvaardigheidsgevoel van Faes komt boven en dat kan hij niet onderdrukken. "We mogen dat een kind van elf jaar toch niet aandoen? Er zal ongetwijfeld wel een reden zijn waarom die mensen niet op dat vliegtuig naar Armenië willen stappen. Ik zeg niet dat het de juiste beslissing is. Maar als leraar neem ik het wel op voor mijn leerlinge."

Overheid

Het optreden van de overheid hekelt Faes ook in dit hele dossier. "Ik had gehoopt dat beleidsmensen op basis van haar bruuske deportatie écht het debat in gang zouden zetten om gewortelde kinderen een permanente verblijfsvergunning te geven", zegt hij. 

"Vandaag wordt wel al gekeken hoe bouwovertredingen in de toekomst geregulariseerd zullen worden. Maar een tuinhuis na tien jaar afbreken is toevallig niet hetzelfde als een kind na evenveel jaren op het vliegtuig te zetten naar een land waar het geen binding mee heeft."