Mensen met houtkachels krijgen wel heel slecht nieuws: "Snel verboden"

bron: VRT NWS/De Morgen
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews/Facebook
Houtkachels moeten dringend verboden worden. Dat is de boodschap van de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck. Hout verbranden is namelijk bijzonder vervuilend. Toch wordt het gezien als hernieuwbare energie. Een vreemde kronkel van Europa, die Leo Van Broeck niet begrijpt.

In Vlaanderen zijn houtkachels de belangrijkste bron van hernieuwbare energie. Ze zijn belangrijker dan zonnepanelen of windmolens. Waarom wordt houtverbranding dan gezien als hernieuwbare energie? Wel, omdat er dan nieuwe bomen kunnen aangeplant worden. Toch is het verbranden van hout bijzonder vervuilend voor het milieu.

"De manier waarop Europa toelaat dat verbranding van hout en biomassa zou geteld worden als hernieuwbare energie, is enkel op papier waar", zegt Bouwmeester Van Broeck aan VRT NWS. "Een aantal - voornamelijk Scandinavische landen - hebben een overschot aan bossen en willen hun groenestroomcertificaten blijven verkopen. Het is een pure farizeïsche vestzak-broekzakoperatie die heel weinig te maken heeft met objectieve hernieuwbaarheid."Houtverbranding zou dan ook moeten verboden worden, zo stelt Van Broeck. "Ik verwacht van de politiek - zowel de gewestelijke, federale als de Europese - dat men beslist dat dit misschien voorlopig in de berekening kan meegenomen worden, maar dat het de facto zo snel verboden wordt om nog CO2 uit te stoten op allerlei manieren, zij het met de verbranding van hout, biomassa of gas. Een uurtje open haard is gelijk aan 1.000 kilometer rijden met de auto."

Niet stoken met hout

De Vlaamse Milieumaatschappij roept intussen de bevolking op om woensdag en donderdag geen hout te stoken in kachels of open haarden. Er is dan veel fijn stof in de lucht en de impact van houtverbranding op de luchkwaliteit in een woonomgeving kan zeer groot zijn. “Als mensen toch stoken, raden we aan om enkel droog en onbehandeld hout te gebruiken", luidt het.