Zwangere vrouw mag niet de bus van De Lijn op: "In tranen, een echte schande"

bron: Belga/Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Een zwangere vrouw mocht donderdagochtend niet op de bus van de Lijn omdat ze niet gepast kon betalen. “Ik had enkel een briefje van 20 euro bij me”, vertelt ze. “En dus moest ik van de bus.” De buschauffeur verdedigt zich en nuanceert het hele verhaal van de vrouw.

Enkel 20 euro

Een 26-jarige vrouw Uitkerke stond aan de bushalte van AZ Sint-Jan in Brugge. Ze is zeven maanden zwanger en had net een sessie hydrotherapie achter de rug. Ze wilde met de bus van 11.25 uur naar het station van Brugge vertrekken. Omdat ze enkel een briefje van 20 euro op zak had, kon ze niet betalen. 

“De chauffeur vroeg of ik niets kleiners had. Ze had namelijk zelf enkel 50 euro en kon dus niet terug geven”, vertelt ze aan Het Nieuwsblad. “Maar dat had ik niet. En mijn gsm doet altijd vreemd als ik uit een ziekenhuis kom, dus met de smartphone betalen was helaas ook geen optie.”

“Ik vroeg haar of ik daarom van de bus moest”, zegt de jonge vrouw. “En dat was inderdaad het geval. Van vrouw tot vrouw begrijp ik zoiets niet. Ik ben bovendien zwanger. Ik begrijp wel dat er regels moeten zijn, maar ik vond het echt absurd. Ik ben in tranen van de bus gestapt en kon nog net sneren dat het een echte schande is. De andere passagiers stapten op en de bus vertrok.”

Reactie van De Lijn

De Lijn zit verveeld met de kwestie. "Eerst en vooral onze oprechte verontschuldigingen aan de dame in kwestie”, zegt woordvoerster Inge Debruyne. “Volgens de betrokken chauffeur had zijzelf inderdaad onvoldoende wisselgeld bij. Zij had op eerdere ritten al wisselgeld gegeven op grotere biljetten en chauffeurs hebben uit veiligheidsoverwegingen slechts een relatief beperkt bedrag bij.”

“Een medereizigster opperde dat de dame misschien geld kon wisselen aan de balie van het ziekenhuis, waarop ze meteen afstapte. De chauffeur wilde nog een interne procedure voorstellen die in uitzonderlijke omstandigheden betaling via overschrijvingsformulier toelaat. Maar de dame was toen al uitgestapt", aldus nog Debruyne.