Sneeuw is op weg naar ons land en het is erger dan gedacht: KMI trekt waarschuwingsniveau op

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews/Noodweer Benelux
Het gaat vandaag sneeuwen. Aangezien de temperaturen flirten met het vriespunt, kan het zeer gevaarlijk worden op de weg. Het KMI waarschuwt dan ook.

De sneeuw komt vanaf de Franse grens het land in. Rond deze tijd valt er de eerste sneeuw aan de kust. Daarna trekt de sneeuw verder het land in en tegen de avond zal het ook in het noordoosten gaan sneeuwen. Het KMI waarschuwt nu al met code oranje, terwijl dat gisteren nog code geel was.

“We verwachten in de loop van de namiddag en de avond zo’n 1 tot 3 centimeter sneeuw”, voorspelt weerman Frank Deboosere op VRTNWS. “Dat is genoeg om gevaarlijke toestanden te krijgen op de weg. Ook al omdat de maxima niet veel hoger komen dan 2 graden. Dat betekent dat de sneeuw zal blijven liggen die een paar centimeter dik kan zijn.”

“Er wordt uitgebreide gladheid op de grond verwacht, ofwel door één of enkele flinke sneeuwbuien, ofwel door aanhoudende sneeuwval over een langere periode, ofwel door aanvriezende regen of motregen op een bevroren ondergrond en op uitgebreide schaal. Deze gladheid zal het verkeer erg bemoeilijken of stremmen en zeer gevaarlijk maken. Hou daarom voldoende afstand in het verkeer en tracht uw verplaatsing zoveel mogelijk uit te stellen. Wees dus voorzichtig en geduldig.”

Ook bij het Agentschap Wegen en Verkeer is het alle hens aan dek. Afgelopen nacht werd er al 600 ton zout gestrooid en het blijft ook de rest van de dag de toestand op de voet volgen. Indien het nodig blijkt te zijn, zal men extra strooiwagens inzetten.

“Er kan sneeuw maar ook (onderkoelde) regen vallen. Regen is het gevaarlijkste, aangezien het water het preventief gestrooide zout snel kan wegspoelen en kan aanvriezen aan de ondergrond. Hierdoor kunnen op korte tijd gladde wegen ontstaan”, waarschuwt het AWV.

Komende nacht verschijnen er opklaringen. Het gaat overal licht vriezen met minima van -1 tot -4 graden. Vanaf het weekend krijgen we zachter weer en wordt de temperatuur ook weer positief. Het wordt dan zo’n 9 graden warm met wisselende bewolking en af en toe een buitje.