David Dehenauw uit ongenoegen over nieuwsuitzendingen op tv

door: PMN
David Dehenauw
Afbeelding bron: Photonews

David Dehenauw zien we heel regelmatig op televisie verschijnen. Hij is één van de weermannen van VTM en werkt ook nog voor het KMI. De weerman komt kritisch uit de hoek.

David Dehenauw merkt dat de laatste jaren er steeds meer over het weer in het nieuws verschijnt. “Toen ik 21 jaar geleden begon, kreeg gemiddeld één telefoon per week van een journalist om iets uit te leggen over het weer. Nu krijg ik gemiddeld enkele oproepen per dag”, klinkt het in Nina.

Hij is kritisch over de huidige aanpak. “Het nieuws over het weer scoort goed, dus komt het vaak aan bod. Eindredacteurs en hoofdredacteurs gaan daar ook steeds vaker in mee.”

“Er is een permanente zoektocht naar records. Sommigen hebben echt geen belang, maar toch worden ze gebracht. Het is een record en dus nieuwswaardig.”

David vindt het allemaal wat ver gaan. “Weermensen moeten voortdurend alles uitleggen, zodat er minder tijd overblijft om zich te focussen op hun weerbericht, hun communicatiemoment bij uitstek. Heel vaak worden weermensen gewoon in nieuwsuitzendingen gedropt.”

“Kunnen we het weernieuws weer tot zijn normale proporties herleiden en niet vergeten dat er nog een weerbericht is als bron van informatie?”