Een hele maand de lampjes van de kerstboom laten branden kost je een stuk minder dan een jaar geleden

door: PMN
Kerstboom
Afbeelding bron: Archieffoto (Pixabay)

Nu Sinterklaas weer het land uit is, kunnen we de kerstboom zetten. Al hebben veel mensen hun kerstboom al gezet.

Het is voor velen één van de leukste momenten tijdens deze kerstperiode, en dat is de kerstboom versieren. Uiteraard hangen we er dan ook de bijhorende lampjes in.

Die lampjes laten branden kost wel geld. Het goede nieuws is dat het een stuk minder kost in vergelijking met een jaar geleden.

Kristof De Paepe is energiespecialist van het vergelijkingsplatform Mijnenergie.be. Hij geeft er meer uitleg over bij VRTNWS.

"Een lichtsnoer met 240 ledlampjes heeft een vermogen van ongeveer 7 watt",klinkt het.

"Wanneer je die lampjes acht uur per dag laat branden gedurende de hele maand december, kom je op een totaal verbruik van 1,736 kWh. Omgerekend kost het voor de volledige kerstperiode zo'n 60 eurocent om de ledlampjes in je kerstboom te laten branden."

Kan je ook besparen door je lampjes te laten flikkeren? “Wanneer de lampjes knipperen, heb je telkens korte periodes waarin het licht niet brandt", legt Kristof uit.

"Je zou dus kunnen zeggen dat dat voor een besparing zorgt. Ware het niet dat de sturing voor het knipperen vaak ook elektriciteit verbruikt. Dat compenseert dan weer de energiewinst die je maakt op het flikkeren."

Tags kerstboom