"Niet doen, je krijgt pesticiden binnen": Voedselagentschap schrikt van nieuwe trend
Het Voedselagentschap is geschrokken door een nieuwe "trend". Het gaat om het opeten van je kerstboom, iets wat de stad Gent promoot.
De milieudienst van de stad Gent geeft de inwoners de raad om hun afgedankte kerstboom te gebruiken in de keuken. De naalden van een spar of den zijn eetbaar, dus kan je er saus of boter mee maken.
"Pluk of snij de naalden van de takken. Dompel ze korte tijd onder in kokend water. Giet door een zeef en droog ze op een propere doek. Zodra ze droog zijn, kan je er bijvoorbeeld heerlijke sparrennaaldenboter mee maken voor op brood of toast. Een fluitje van een cent. Op die manier is je kerstboom niet 100% afval", klinkt het bij de stad Gent.
Maar het FAVV vindt dat helemaal geen goed idee, integendeel. "Kerstbomen zijn helemaal niet bedoeld om in de voedselketen terecht te komen", vertelde woordvoerster Hélène Bonte aan de openbare omroep.
Want kerstbomen die niet uit de natuur komen, maar gekweekt worden, zijn vaak bespoten met pesticiden. "Het is nooit de bedoeling geweest dat die zouden worden opgegeten door mensen. Er zijn ook geen maximumwaarden voor die gewasbeschermingsmiddelen, wij doen daar ook geen controles op."