Gsm-gebruik op vakantie kan je soms duur te staan komen: "13 euro voor die ene minuut daar"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Op vakantie is het soms opletten met het dataverbruik. "Roaming is bellen, sms'en en dataverbruik buiten België", zei Pieterjan Van Leemputten, Journalist bij Data News, in het Radio2-programma 'WinWin'.

"Zodra je in Frankrijk of Nederland of Luxemburg bent, ben je aan het 'roamen'. In je instellingen kan je bij de simkaart-instellingen roaming aan- of uitzetten."

"Of je zet je dataverbruik uit in je instellingen, dan ga je sowieso niets verbruiken en dan betaal je ook niets. Of je zet vliegtuigmodus aan."

Veel geld kwijt

"Het mooie is dat we in Europa meestal niets extra betalen voor roaming. Maar er zijn wel landen waarvan ik zelf ook niet uit het hoofd weet: is dat nog Europa, of niet? En als je verder gaat, naar Amerika of Azië, dan moet je met je gewone abonnement zeker opletten, of je gaat heel veel geld kwijt zijn."

Er is ook nog een verschil tussen de EU en de Europese Economische Ruimte. "IJsland is bijvoorbeeld een land dat niet binnen de EU valt, maar wel binnen de Europese Economische Ruimte."

Verschil tussen Proximus en Telenet

"Het hangt een beetje van operator tot operator af wat erbij hoort. Een heel mooi voorbeeld is Andorra. Dat ligt tussen Spanje en Frankrijk. Bij Proximus en Orange valt dat nog binnen de EU. Bij Telenet - en vermoedelijk ook BASE, want het gaat om hetzelfde bedrijf - niet. Ga je naar een bestemming die wat twijfelachtig is? Zoek het op op de website van je operator."

13 euro kwijt op één minuut

Het is ook opletten in Zwitserland, dat niet tot de EU behoort. "Ik landde vorige week met een tussenvlucht op de luchthaven van Genève, dichtbij de Franse grens, en pikte een Frans signaal op. Ik wandelde het luchthavengebouw binnen, waar het signaal veranderde. Ik was 12 à 13 euro kwijt door letterlijk een minuut verbonden te zijn. Dus let daar zeker mee op: ga in Zwitserland niet je eigen data verbruiken."

Volg Redactie24 nu op Instagram