Koen Geens speecht 25 jaar na ontvoering: "Dat zijn we aan An en Eefje onvoorwaardelijk verschuldigd"

door: STS
Dutroux-slachtoffers An Marchal en Eefje Lambrecks
Afbeelding bron: Photonews

In Hasselt is herdacht dat het dag op dag 25 jaar geleden is dat An Marchal en Eefje Lambrecks ontvoerd werden door Marc Dutroux.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hield een toespraak voor de ouders van de ontvoerde en vermoorde kinderen en de andere aanwezigen. Hij wees op de hervorming van politie en Justitie en de oprichting van Child Focus als positieve zaken die voortkwamen uit de tragische gebeurtenissen.

"De hel van de ouders en de familie tussen de verdwijning in de zomer van 1995 en het terugvinden van de overleden meisjes in de zomer van 1996 duurde een jaar. Wij herinneren ons allemaal die zomers alsof het gisteren was. We werden allemaal gekwetst", stelde Geens.

"Ik kan alleen maar mijn grootste respect betuigen aan de ouders van An en Eefje, maar ook van alle andere slachtoffers, voor de sublieme manier waarop zij dit zware leed ten goede keerden, en voor de grenzeloze inzet waarmee zij hun land en onze justitie hebben geholpen om vooruit te gaan."

"Ik beken: er is nog veel ruimte voor verbetering. Maar de strijd gaat verder. En al is die strijd nooit definitief of helemaal gewonnen, het is absoluut noodzakelijk dat we er allemaal samen, op school, in onze gezinnen, bij de politie, in justitie, in de zorg, in de gevangenis, in de justitiehuizen, elke dag opnieuw, keihard onze best voor doen. Dat zijn we aan An en Eefje, en aan zovele andere slachtoffers, onvoorwaardelijk verschuldigd, zei Geens nog. Zijn volledige toespraak kan u hieronder lezen.