Zuhal Demir haalt pijnlijke herinneringen op: "Bracht schokgolf teweeg bij mij"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir heeft teruggeblikt op de zomer van 1996, toen de gruweldaden van Marc Dutroux aan het licht kwamen.

"Het feit dat An en Eefje ook van Limburg waren maakte het heel herkenbaar en heel tastbaar", vertelde Demir in een interview met de VRT.

"Ik was 15 jaar toen de meisjes verdwenen en 16 jaar toen ze gevonden zijn. Dat heeft bij mij en al mijn leeftijdsgenoten een schokgolf teweeggebracht."

Witte Mars

"Wij zijn met heel wat vriendinnen met de trein naar de Witte Mars gegaan. Er was zoveel volk; oude mensen, jonge mensen, iedereen nam diezelfde trein naar Brussel."

"Iedereen had één doel voor ogen: je stem kenbaar maken. De woede die daar heerste... De mensen waren kwaad omdat iedereen dacht: dit had gewoon niet mogen gebeuren, punt aan de lijn."

Demir is zelf moeder. "Geen enkele ouder moet zo'n gruweldaden meemaken. Ik kan me dat niet voorstellen, dat als je je kind op zo'n manier verliest, je daar zo'n kracht uithaalt en van je immense verdriet en kwaadheid zo'n strijd voor hoop, menselijkheid en rechtvaardigheid maakt."

"Als er zaken zijn veranderd, is het wel door de kracht van die ouders", aldus de minister.