Kritiek op crisismaatregel van banken: "Zo geraken mensen nog meer in de miserie"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De banken willen door de energiecrisis mensen betalingsuitstel verlenen op hun woonlening.

Wie over minder dan 10.000 euro roerend vermogen beschikt en niet als wanbetaler geregistreerd staat, kan uitstel van kapitaalaflossingen aanvragen. Ze moeten wel de intrest betalen.

Wij stelden op onze Facebookpagina de vraag: "Is dat een goed idee volgens jou? En wat met huurders?"

"Dat wij onze huurkosten ook in onze belastingen zouden moeten kunnen inbrengen", vindt Rita.

"En alleenstaanden en gepensioneerden die geen woonkrediet meer hebben, voor hen is het geen crisis?!", schrijft Josepha.

"Mensen die op pensioen zijn of sommige mensen die de 60 jaar gepasseerd zijn, hebben geen lening meer. Dus die vallen ook uit de boot", merkt Sindy op.

"Dat is het probleem uitstellen, niets meer", vindt Ronald.

"Inderdaad, wat met huurders? En we hebben niets aan het antwoord 'je moet maar iets kopen', want dat is niet voor iedereen haalbaar. Huurders zijn ook werkende mensen met torenhoge rekeningen en energielasten en dergelijke", benadrukt Iris.

"Extra winst voor de banken, omdat je wel de rente moet blijven betalen", schrijft Luc.

"Vind ik persoonlijk niet goed, zo geraken mensen nog meer in de miserie", vreest Marie.

"Waarom altijd alles op een hoop gooien? Dit gaat enkel over mensen met een lening en niet over anderen. Voor hen moet er eventueel iets anders bedacht worden", zegt Marc.

"Uitstel is geen afstel, betalen moet je toch", schrijft Heidi.

"Als je vraagt om uitstel van je lening vragen ze bewijzen en dan vinden ze nog iets zodat je geen uitstel krijgt", zegt Gaby.

"Verhuurders zijn geen banken, hé", merkt Frederik op.

"Tja, huurders hebben pech zeker? Ik woon ondanks mijn leeftijd in bij mijn ouders", schrijft Danny.

"Ze vinden altijd maar half-half oplossingen voor bepaalde groepen, in plaats van eens oplossingen te vinden zodat iedereen die het nodig heeft er baat bij heeft. Maar nee, een warboel aan regels en voorstellen om in aanmerking te komen. Tegen dat je hier in België weet of je ergens recht op hebt, of ze je ergens kunnen helpen met specifieke zaken, is er al een jaar voorbij door het administratieve gedoe", stelt Sandra.