Staatsbon heeft ongewenst neveneffect: "Dit zal nu wellicht duurder worden"

door: STS
Paul D'Hoore
Afbeelding bron: Photonews

De staatsbon van de overheid gaat wellicht een negatief neveneffect met zich meebrengen. Dat zegt financieel expert Paul D'Hoore.

De staatsbon van de overheid, met een rente van 2,81%, bracht meer dan 22 miljard euro op. Dat is veel meer dan verwacht werd.

De CEO van Belfius liet weten dat de woonkredieten mogelijk duurder zullen worden. "Dat is een ongewenst neveneffect van wat hier gebeurd is", verklaarde Paul D'Hoore op VTM.

"Als je in het financiële systeem op een knop drukt, zijn er elders onverwachte neveneffecten."

"Hoe komt dat? Omdat er 300 miljard euro op de Belgische spaarboekjes stond. Nu staat er nog maar 275 miljard euro op. En misschien nog een stuk minder, omdat er geld naar termijnrekeningen gegaan is."

"Dus er was 300 miljard euro beschikbaar, wat de banken bijna niets kostte, want ze gaven heel lage rentes. Dat geld was beschikbaar om andere mensen een lening te geven - in veel gevallen een woonlening."

"Er zal minder beschikbaar zijn en het is duurder geworden. Dat heeft een effect bij het uitlenen. En dat is wat de topman van Belfius gezegd heeft: dat zal waarschijnlijk leiden tot iets duurdere woonleningen vanaf nu."