Loont de staatsbon waarmee regering banken als KBC en Belfius wil beconcurreren de moeite? Paul D'Hoore geeft antwoord

door: STS
Paul D'Hoore
Afbeelding bron: Photonews

De regering gaat een staatsbon met een looptijd van één jaar uitgeven. Die zou meer intrest moeten opleveren dan het klassieke spaarboekje bij de banken.

"Vroeger waren staatsbonnen altijd voor drie, vijf of zeven jaar. Wij verkorten het nu naar één jaar, zodanig dat we echt in concurrentie treden met de spaarboekjes", verklaarde minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) op VTM.

"Je moet niet vermogend zijn om daarop in te tekenen, iedereen kan intekenen vanaf 100 euro."

Financieel expert Paul D'Hoore werd op de commerciële zender gevraagd of de staatsbon de moeite loont. "Je moet kijken naar de opbrengst. En inderdaad, het is het beste wat je op dat moment zal kunnen krijgen. Wellicht, want we weten het nog niet met zekerheid."

"De staatsbon wordt in september uitgegeven, met de rente die er op dat moment is. Maar je kan nu al een degelijke prognose maken. Op basis van de huidige situatie, als er geen wijziging komt, dan zou die staatsbon netto 2,71% opbrengen. Er is geen enkel spaarboekje dat in de buurt komt."

"We moeten er wel één belangrijke zaak bij vertellen: als je een staatsbon koopt, ben je dat geld wel voor een jaar kwijt. Je krijgt het pas na een jaar terug. Van een spaarboekje kan je altijd geld afhalen. Dus je kan alleen zo'n staatsbon kopen met geld dat je zéker een jaar kan missen."