"Kan tot 9.000 euro per jaar opleveren": Steeds meer mensen verkiezen dit boven bedrijfswagen

door: STS
Geld - euro
Afbeelding bron: Pixabay

Een mobiliteitsbudget in de plaats van een bedrijfswagen draagt de voorkeur weg van meer en meer werknemers. Dat kan namelijk heel wat opleveren.

Bedrijven kunnen sinds 2019 een mobiliteitsbudget aanbieden in plaats van de traditionele bedrijfswagen. Met het mobiliteitsbudget kiezen mensen voor een treinabonnement, of ze betalen er een huurfiets mee.

Maar wie op minder dan 10 kilometer van het werk woont of de helft van de tijd thuiswerkt, kan zelfs kiezen om van de werkgever een budget voor huisvestingskosten te krijgen, zoals het betalen van een deel van hun woonlening of huur. In 2023 koos 77% van de mensen met een mobiliteitsbudget daarvoor. Het budget kan oplopen tot 9.000 euro per jaar.

"We zien drie belangrijke redenen", zei Audrey Lampaert van het HR-platform Mbrella op VTM. De eerste is dat de jonge generatie die vandaag op de arbeidsmarkt komt op een heel andere manier naar wonen en werken kijkt."

"Ten tweede zijn er de hoge huizenprijzen. Als je dan een stukje van je hypotheek of huur kan financieren met je mobiliteitsbudget is dat een fantastisch voordeel."

"Ten derde hebben heel veel jonge mensen vandaag geen rijbewijs. Een bedrijfswagen spreekt hen niet aan, want ze kunnen er toch niet mee rijden."