Marc Van Ranst kan niet geloven wat nu gebeurt: "Absolute horror"

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Marc Van Ranst vindt het geen goed idee dat kinderen die besmet zijn met windpokken naar school blijven gaan. Daar is een richtlijn over veranderd.

Tot dusver was de algemene richtlijn voor de scholen dat de blaasjes die op het lichaam ontstaan bij windpokken volledig uitgedroogd moesten zijn vooraleer een kind weer naar school mocht gaan. Voortaan mag een kind dat niet ziek is naar school gaan, ook met blaasjes.

"Het is een andere filosofie, andere landen doen dat. Maar de meeste landen doen dat helemaal niet en vinden dat absolute horror, om pokkenfeestjes te gaan organiseren op school", reageerde Marc Van Ranst op VTM.

"We doen dan eigenlijk niets, we laten het dan gewoon maar rondwaren. Terwijl andere landen al hun kinderen ertegen vaccineren. Dat doen we in België niet, of enkel op individuele basis. Mijn zoontje is gevaccineerd toen hij klein was, en die heeft geen windpokken gekregen. En daar ben ik blij mee."

Op de vraag of het niet voldoende is dat er 80% immuniteit is bij de 5-jarigen, klonk het antwoord: "Dan blijft er wel nog altijd 20% over."

"En je hebt zwangere leerkrachten, je hebt kinderen met immuunproblemen. Wat gaan we doen? Gaan we dié kinderen dan verwijderen uit de school op het moment dat er windpokken in de klas zijn? Geen geweldig goed idee."