Nederland kampt met zware uitbraak kindervirus, ook patiëntjes naar ons land gebracht

door: BVDO
corona ziekenhuis Brussel
Afbeelding bron: Photonews

In Nederland verspreidt het RS-virus zich ontzettend snel de voorbije drie weken. Er worden ondertussen zelfs patiënten naar ons land overgebracht.

Het RS-virus woedt normaal vooral in de periode van november tot en met maart bij kinderen, maar door de coronapandemie en de lockdown waren er afgelopen winter nauwelijks besmettingen.

Een drietal weken geleden was er een uitbraak in Rotterdam en die verspreidde zich ondertussen over heel Nederland. De ziekenhuizen hebben op intensive care echter te weinig bedden beschikbaar, waardoor ook patiënten naar Belgische ziekenhuizen overgebracht werden.

Vooral baby’s hebben normaal last van het RS-virus, maar nu komen daar ook peuters bij. Ze moeten in het ziekenhuis opgenomen worden voor toediening van zuurstof, vocht of sondevoeding. Heel wat patiëntjes moeten ook beademd worden.

“Ongeveer de helft van de opnames is vanwege virusinfecties die we normaal in deze tijd niet zien”, zegt woordvoerder Rik van Laake van Maastricht UMC aan De Gelderlander.

Door de uitbraak moeten veel geplande operaties in Nederlandse ziekenhuizen uitgesteld worden tot een latere datum. In ons land is er voorlopig nog geen uitbraak van het RS-virus.