Is nieuwe staatsbon de moeite? "Spaarrekeningen bij ING en deze vier andere banken brengen meer op"

door: STS
bank sparen
Afbeelding bron: pexels

Er wordt een nieuwe staatsbon uitgegeven met een looptijd van slechts één jaar. Maar is die wel even aantrekkelijk als de vorige?

De vorige staatsbon kende een ongezien succes. Veel meer volk dan verwacht werd tekende erop in. Aantrekkelijk was dat de roerende voorheffing tijdelijk verlaagd werd van 30% naar 15%. De voorbije dagen was er discussie of dat nu weer het geval zou zijn.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem was voorstander, maar onder meer premier Alexander De Croo niet. Nu is beslist dat voor de nieuwe staatsbon de roerende voorheffing op 30% blijft staan. Dat heeft tot gevolg dat het nettorendement op deze staatsbon 2,1% zal bedragen.

Dat maakt hem een stuk minder aantrekkelijk dan de vorige staatsbon, ook al omdat verschillende banken de rente op spaarboekjes verhoogd hebben. "Er zijn al verschillende gewone spaarrekeningen op de markt, zonder speciale voorwaarden, die meer bieden dan die 2,1 procent", zei financieel journalist Steven Rombaut op Radio 1.

"Het gaat dan onder meer om spaarrekeningen bij ING, Keytrade, Medirect, NIBC en Santander. Vorige keer bood de staatsbon meer rendement dan alle spaarrekeningen. Maar dat is dus niet meer het geval."

Wie wil intekenen op de nieuwe staatsbon kan dat vanaf nu doen, tot en met 29 februari bij het Agentschap van de Schuld, en tot 1 maart bij de bank.