"Of Poetin kernwapens zal inzetten?" Oud-kolonel maakt inschatting

door: STS
Roger Housen
Afbeelding bron: Photonews

Oud-kolonel Roger Housen heeft zijn licht laten schijnen over de stand van zaken betreffende de oorlog in Oekraïne.

"We hebben nu de onafhankelijke bevestiging dat er inderdaad oorlogsmisdaden zijn gepleegd in Boetsja", zei Housen op TVL.

"Ik vrees persoonlijk dat wanneer onafhankelijke waarnemers toegang krijgen tot andere steden, zoals Charkiv, we waarschijnlijk dezelfde beelden als in Boetsja gaan zien, of misschien zelfs nog erger."

Of Poetin kernwapens zal inzetten? "Het is echt de strategie van de Russen om angst te creëren. Eigenlijk is de angst voor het gebruik van kernwapens het wapen op zich."

Vluchtelingen

"We gaan nog wel ettelijke miljoenen vluchtelingen West-Europa zien binnenkomen, denk ik. Dat op een correcte en humane manier managen, gaat de echte uitdaging worden voor Europa. Een grotere uitdaging dan omgaan met economische sancties."

Einde oorlog

Housen waagde zich ook aan voorspelling over wanneer de oorlog zou kunnen eindigen. Hij schuift 9 mei naar voren als mogelijke datum.

"Dat is de dag waarop de Russen de overwinning op nazi-Duitsland vieren. Het zou best wel kunnen dat het Kremlin erop uit is om op 9 mei hun overwinning op Oekraïne te verklaren."