Prijs van gas en elektriciteit weer omhoog: “Of we naar hoge coronaprijzen gaan?”

door: PMN
energieprijs
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Na maanden van prijsdalingen is energie voor een gemiddeld gezin voor het eerst in vijf maanden weer duurder geworden. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG.

De stijging van de energieprijzen is eerder beperkt. De stroomfactuur stijgt met 25 euro per jaar en de gasfactuur met 43 euro per jaar. Het is wel zo dat men verwacht dat er de komende tijd nog prijsstijgingen gaan zijn.

“De tendens is wel duidelijk”, licht Matthias Detremmerie, marktkenner en trader bij Elindus, toe bij Het Nieuwsblad. “De prijsbodem is een tijdje terug bereikt en de kentering is nu ingezet.” We gaan dus opnieuw naar hogere energieprijzen.
 

"We gaan niet opnieuw naar recordniveaus zoals tijdens corona"

Ten tijde van de coronacrisis zaten we op een piek van bijna 300 euro. “We gaan niet terug naar die recordniveaus”, stelt Detremmerie gerust. “Maar er zijn wel een paar factoren die de prijzen omhoog doen gaan.”

Het gaat dan om het escalerende conflict tussen Israël en Iran, maar ook het weer zit niet mee. “Het is koud in grote delen van Centraal - en West-Europa. We verbruiken daardoor meer gas en teren daarvoor op reserves. Daardoor gaat het een paar weken duren voor die reserves weer aangevuld zijn.”