Premier De Croo ziet het compleet fout gaan: "We zijn ons aan het ruïneren"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo zal donderdag op een Europese top in Brussel voorstellen op tafel leggen om de gasprijzen aan te pakken.

"We hebben op nationaal niveau de btw verlaagd, we hebben de accijnzen verlaagd. Dat zijn maatregelen die bijzonder veel geld kosten en de factuur een stukje naar beneden brengen", zei De Croo (Open Vld) op Radio 1.

"Maar het fundamentele probleem - het feit dat de gasprijzen op een niveau staan dat totaal losstaat van de realiteit - dat is vandaag niet opgelost."

"Alle maatregelen die nationale regeringen nemen, zijn eigenlijk symptoombestrijding. Maar het fundamentele probleem moet je aanpakken; vandaag functioneren die gasmarkten niet."

Groepsaankoop

"Je kan op twee manieren ingrijpen. Je kan groepsaankopen gaan doen. Een beetje zoals de Europese Commissie dat gedaan heeft voor de vaccins. Dus vermijden dat elk land voor zichzelf gaat proberen om ergens voldoende gas te gaan krijgen en dat men een opbod krijgt ten opzichte van elkaar."

"Een tweede element is een soort stok achter de deur; een plafonnering van de prijzen, die je enkel gaat gebruiken wanneer de prijzen volledig uit de hand lopen."

"Het voornaamste argument is dat wij ons aan het ruïneren zijn. Wij als gezinnen, onze kmo's, maar ook wij als overheden. We zijn massale hoeveelheden geld aan het uitgeven en het lost de kern van het probleem niet op."

Blijf op de hoogte met de gratis app van Redactie24