Er is belangrijk nieuws over de gasprijs: "Gaan we voelen op onze factuur"

door: STS
energiefactuur
Afbeelding bron: Pixabay

Er is belangrijk nieuws over de prijs van aardgas: die zit in dalende lijn. De prijs ligt nu zelfs onder het niveau van vóór de oorlog in Oekraïne.

De zachte temperaturen spelen daarbij een rol, want we verbruiken minder en dit doet de prijzen op de internationale markten dalen.

Ook de goedgevulde gasvoorraden en goedkoper vloeibaar gas spelen een rol. Eén en ander betekent dat de gasprijs nu op 83 euro per MWh staat, wat lager is dan de 88 euro per MWh van de dag voor de Russische inval in Oekraïne.

"Er is eigenlijk heel weinig vraag naar gas", zei Matthias Detremmerie van gasleverancier voor ondernemers Elindus op VTM.

"In de periode tussen kerst en Nieuwjaar gaat de stroomproductie voor het grootste deel opgevangen kunnen worden door wind en nucleair. Dat zorgt ervoor dat - in tegenstelling tot andere jaren - onze gasreserves een klein beetje kunnen bijgevuld worden tijdens deze weken. Dat is heel uniek."

"De mensen zullen dit zeker voelen op hun factuur. Sommige indexatiemechanismes zijn maar eenmaal per maand, of eenmaal per drie maanden, afhankelijk van het type contract dat je hebt bij je energieleverancier."

"Maar hoe dan ook komen die prijzen van vandaag met een beetje vertraging wel op die factuur terecht."

"Dat neemt niet weg dat wij onze klanten nog altijd de boodschap geven: hoe minder we verbruiken, hoe beter die reserves zullen meevallen, ook begin volgend jaar, en hoe meer we de prijs op laag niveau houden."