Rechter doet opvallende uitspraak in zaak van mountainbiker die meisje omduwde

door: STS
kniestoot fietser
Afbeelding bron: Federale politie

De rechtbank van Verviers heeft een oordeel geveld over de mountainbiker die eind vorig jaar in de Hoge Venen een kind ten val bracht.

Op kerstdag 2020 had de man tijdens het fietsen in Jalhay met zijn knie een 5-jarig meisje ten val gebracht. De beelden gingen viraal op het internet en lokten heel wat boze reacties uit.

De man verklaarde begin februari in de rechtbank dat er geen opzet in het spel was. "Ik remde, paste mijn snelheid aan en gebruikte mijn bel. Ik voelde mijn achterwiel slippen en maakte een beweging met de knieën om mijn evenwicht te herstellen. Ik wist dat ik het meisje had geraakt, maar niet dat ze gevallen was", zei hij toen.

Nu heeft de rechtbank van Verviers de mountainbiker opschorting van straf gegeven. De rechtbank acht de feiten bewezen en is van oordeel dat de man zijn snelheid had moeten aanpassen aan de weersomstandigheden en de drukte op het pad, maar houdt het op onopzettelijke slagen. Hij krijgt dus geen straf, maar moet het jonge meisje wel 1 euro symbolische schadevergoeding betalen.