Slecht nieuws voor rokers: Wordt véél duurder, én verboden op deze plaatsen

door: STS
Roken - sigaretten
Afbeelding bron: Pixabay

Roken gaat een flink pak duurder worden. De accijnzen worden volgend jaar opgetrokken, met circa 25%. Er worden verder ook nog maatregelen getroffen, waaronder een rookverbod op bepaalde plaatsen.

"Voor een gewoon pakje van 8,70 euro betekent de accijnsverhoging dat er 2 euro bijkomt. Voor roltabak gaat het zelfs om 4 euro extra", weet VTM te melden.

Het wordt ook verboden om te roken binnen de tien meter rond de in- of uitgang van een ziekenhuis of een school. Ook roken naast een sportveld zal niet meer mogen.

De pakjes sigaretten en tabak zullen niet meer uitgestald mogen worden in de winkel op de manier zoals dat nu het geval is. Ze moeten opgeborgen worden in een schuif of andere ruimte. Dat geldt ook voor e-sigaretten.

Supermarkten groter dan 400 vierkante meter mogen vanaf 2025 geen tabak meer verkopen. Op festivals verdwijnen de tabaksverkooppunten.

"Ik denk dat we bijzonder ver gaan. Dit is het meest radicale antitabaksplan en het meest radicale progezondheidsplan dat regeringen sinds jaren hebben voorgelegd", zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke op VTM.