Spaarders houden dit nu in de gaten: Nieuwe staatsbon komt eraan

door: STS
Geld
Afbeelding bron: Pixabay

Er komt een nieuwe staatsbon aan. Maar het is nog maar de vraag of die qua rendement zo interessant zal worden als de vorige staatsbon.

De staatsbon die vorig jaar in september werd uitgegeven, kende een ongekend succes. Er werd bijna 22 miljard euro opgehaald, een bedrag waarmee alle verwachtingen overtroffen werden. Nu zit er een nieuwe staatsbon aan te komen.

De nieuwe staatsbon, die opnieuw een looptijd van één jaar heeft, zal een brutorente van 3 procent hebben. De vraag is nu hoeveel belastingen daarop betaald moeten worden. Wordt er gekozen voor een roerende voorheffing van 30%, of opnieuw voor 15%, zoals de vorige keer?

Bij de vorige staatsbon, met een brutorente van 3,3%, besliste de regering om de belastingen op het rendement tijdelijk te verlagen, van 30% naar 15%. Dat leverde dan 2,81% rente op. Maar premier Alexander De Croo zou die regeling dit keer niet zien zitten. Dat zou betekenen dat de nettorente 2,1% zal bedragen, in plaats van 2,55%.

"Dat is toen zeer uitzonderlijk gedaan", zei De Croo op VTM. "We hebben dat de voorbije twaalf jaar twee keer gedaan, om ervoor te zorgen dat er voldoende concurrentie zou zijn op de bankenmarkt. Die is er intussen."