Unia bezorgd om trend sinds corona: "Hier moeten we tegen ingaan"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, heeft sinds het begin van de coronacrisis een pak meer meldingen te verwerken gekregen.

In totaal analyseerde Unia bijna 1.850 meldingen die binnenliepen tijdens de eerste maanden van de coronacrisis. "Wij registreerden 30% meer meldingen tussen 1 februari 2020 en 19 augustus 2020, wat aangeeft dat de coronamaatregelen onvrede veroorzaakten", klinkt het.

"Wij constateren dat er een sterke neiging is om schuldigen of zondebokken aan te wijzen", zegt Els Keytsman, directeur van Unia. "Een trend waar we tegen moeten ingaan. Niemand wordt daar beter van. We kunnen veel beter de talloze vormen van solidariteit ondersteunen die door de pandemie zijn ontstaan. De coronacrisis is zeker nog niet voorbij. We moeten leren leven met dit virus zonder de verbondenheid in onze samenleving kapot te maken."

"Deze ongeziene crisis heeft sommigen van ons het beste van zichzelf doen geven. Maar de angst heeft ook sommigen ertoe aangezet om anderen met de vinger te wijzen en om, zonder duidelijke reden of tastbaar bewijs, wantrouwig te kijken naar personen met Aziatische roots, jongeren, ouderen, mensen van vreemde origine in het algemeen, de bewoners van het asielcentrum in Koksijde, noem maar op. De burgers verlangen sterk naar veiligheid, en dat ondermijnt soms de solidariteit onder individuen", aldus Keytsman.