Verdwijnen geldbiljetten en muntstukken? Corona zorgt voor stroomversnelling

door: WVDS
bancontact
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Komt het einde van het gebruik van bankbiljetten en muntstukken stilaan in zicht? De coronacrisis heeft er alvast voor gezorgd dat de trend om steeds minder cash geld te gebruiken in een stroomversnelling is gekomen.

Het gebruik van cash geld wordt sterk afgeraden omdat het coronavirus hierop aanwezig kan zijn. Het effect is overduidelijk: er wordt nog maar weinig cash geld gebruikt en het aantal betalingen via onder meer Bancontact en Payconiq groeit razendsnel.

“Tussen februari en juni 2020 verdubbelde het aantal contactloze betalingen met de kaart, van 16 naar 32%. Per bezoek aan de supermarkt gaven Belgen ook gemiddeld duidelijk meer uit dan voor corona zodat ze minder vaak naar de winkel moesten terugkeren,” vertelt Catherine Dhooghe, persverantwoordelijke van Bancontact Payconiq Company, aan Redactie24.

Corona is katalysator van contactloos betalen

“Bovendien betaalden Belgische consumenten steeds vaker met de smartphone, contactloos (via NFC-technologie) of door even een QR-code te scannen. En dat zowel in fysieke winkels als online. Contactloze kaartbetalingen en mobiele betalingen zijn dan ook zeer hygiënisch en veilig, naast snel en gemakkelijk.”

“Van februari tot maart werd de Payconiq by Bancontact-app voor contactloos betalen meer dan 400.000 keer gedownload en 55% meer gebruikt in winkels. In dezelfde periode betaalden Belgen online 28% meer mobiel of met de kaart.” 

“Want ook dat is een duidelijke trend: we kopen meer via het internet. Geld afhalen deden Belgische consumenten in mei 2020 dan weer 51% minder, vergeleken met een jaar eerder.”