Groot Betaalonderzoek levert opmerkelijke resultaten op

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Bancontact Payconiq Company liet het Grote Betaalonderzoek 2020 uitvoeren bij 1.000 Belgen door onderzoeksbureau iVOX. Daaruit blijkt dat de lokale handelaars zich moeten aanpassen aan de nieuwe (betaal)realiteit. Intussen wil al 41 procent van de Belgen mobiel en contactloos kunnen betalen bij zijn lokale winkelier. 

 

Maar ook de solidariteit groeit, want 62 procent zegt dat de coronacrisis hem of haar ertoe heeft aangezet om wat vaker bij de plaatselijke handelaar langs te gaan. Tegenwoordig vinden bijna 9 op de 10 mensen (86 procent) het belangrijk om de lokale economie te steunen. In 2019 was dit ook al hoog met 84 procent.

Microdonaties voor het goede doel 

Ook voor het goede doel zou ons nieuwe betaalgedrag voordelig kunnen uitpakken. Ruim 4 op de 10 Belgen (43 procent) zeggen dat ze vaker een goed doel zouden steunen als ze op een snellere manier kleine bedragen konden geven. 

Misschien kan een korte klik op de smartphone wel helpen? 40 procent zou het handig vinden om via één klik een kleine donatie te doen. De Belgische banken trokken in april de limieten voor contactloze betalingen zonder pincode op van 25 naar 50 euro.

Sinds vorig jaar kan je met de Payconiq by Bancontact-app al laagdrempelig een goed doel steunen, waaronder Clinicowns, Think Pink of Voedselbanken. Je hoeft alleen maar de QR-code op bijvoorbeeld een flyer van een goed doel te scannen. Vele microdonaties, donaties van een klein bedrag, maken samen het verschil.

Opmerkelijke resultaten uit het Grote Betaalonderzoek 2020:

  • 55 procent van de Belgen zou nog vaker contactloos willen betalen met de bankkaart of de smartphone.
  • 72 procent van de Belgen heeft dit jaar al eens contactloos betaald. Dat is een stijging met 123 procent ten opzichte van 2019 (32 procent).
  • 59 procent van de Belgen zegt contactloos betalen zonder pincode te vertrouwen. Dat percentage lag vorig jaar nog op 37 procent.
  • 43 procent van de Belgen is pas echt contactloos beginnen te betalen sinds de start van de coronacrisis in maart.
  • 43 procent van de Belgen betaalt minstens wekelijks contactloos met de bankkaart zonder pincode. In 2017 was dit nog maar 3 procent.
  • 41 procent van de Belgen wil mobiel en contactloos kunnen betalen bij zijn lokale winkelier.