Verrassende voorstellen om lerarentekort aan te pakken: "Geef les op woensdagnamiddag"

door: STS
Leerkracht - leerlingen - klas - onderwijs
Afbeelding bron: Pixabay

Om het lerarentekort aan te pakken moet men heilige huisjes durven slopen. Dat vindt OVSG-topvrouw Walentina Cools.

Ze denkt daarbij onder meer aan les op woensdagnamiddag, en op andere dagen later starten of vroeger stoppen.

Wij stelden op onze Facebookpagina de vraag: "Hoe denk jij dat het lerarentekort in het Vlaamse onderwijs opgelost kan worden?"

"Geef leerkrachten meteen een vast contract en een goed loon. En laat leerkrachten opnieuw lesgeven, beperk de administratieve rompslomp tot het absolute minimum", stelt Jan voor.

"Meer leerlingen per klas, probleem opgelost. Vroeger waren er dertig leerlingen per klas en ons onderwijs stond aan de wereldtop. Nu nog twintig en het niveau is heel snel naar beneden aan het tuimelen", vindt Ignace.

"Meer respect voor de leerkrachten en hun beslissingen en advies, zoals een C-attest. En verminder het administratieve deel", stelt Christina voor.

"Heel het systeem hervormen, netoverschrijdend werken voor richtingen met weinig leerlingen. De vraag durven stellen of godsdiensten wel allemaal afzonderlijk op de scholen moeten onderwezen worden", schrijft Annie.

"Als ze komen solliciteren met de juiste diploma's en bekwaamheden: gewoon aanwerven, met vast contract en deftig loon", stelt Sandy voor.

"Door hen een beter loon te geven", vindt ook Chris.

"Door iedereen met het juiste diploma aan te werven, ook al hebben ze geen ervaring. Je kan nooit ervaring opdoen als je nergens de kans krijgt", merkt Erna op.

"Het raakt niet opgelost. Het duurt te lang vooraleer je een benoeming - en dus wat zekerheid - hebt. Beleidsmatig loopt er teveel zwaar fout en worden er beslissingen genomen die mijlenver van de werkelijkheid staan", zegt Bart, die al 25 jaar lesgeeft in het buitengewoon secundair onderwijs.

"Het beroep zou al veel aantrekkelijker worden indien ouders en kinderen respect zouden hebben voor de leerkrachten. De kindjes moeten de klas niet op stelten zetten en de ouders moeten stoppen met de leerkrachten uit te maken als hun puber er niets van bakt", vindt Roos.

"Echte kansen geven in de plaats van wat onzekere en tijdelijke interims, waarbij ze meer benzine moeten oprijden dan ze verdienen", stelt Philip.

"Betaal de mensen goed, voor zo'n belangrijk beroep", zegt Lieven.