"Leraars zonder diploma? Waarom geen vrachtwagenchauffeurs zonder rijbewijs?!"

door: STS
Leerkracht - leerlingen - klas - onderwijs
Afbeelding bron: Pixabay

In het onderwijs zitten ze met de handen in het haar: er is een steeds groter tekort aan leerkrachten. Er zal dringend iets moeten gebeuren.

OVSG, de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten, oppert het idee om ook mensen zonder lerarendiploma voor de klas te laten staan. Een diploma secundair onderwijs moet volstaan. Wij vroegen op Facebook wat onze lezers hiervan denken.

"Ze moeten mensen die er jaren voor gestudeerd hebben de kans geven om aan de slag te kunnen gaan, in plaats van willekeurige mensen een job aan te bieden", vindt Gwenn.

"Ze kunnen het maar proberen", stelt Sandra. "Het is altijd beter dan géén leraars", vindt Daniel.

"Dit zou de onderwijskwaliteit fnuiken. Wie zich moet inwerken in het systeem en in orde wil zijn met heel de winkel zal al rap op zijn adem trappen. Ik heb op 24 jaar tijd velen zien beginnen maar al snel zien terugkeren naar de privé", meldt Bart.

"Het kost de leerlingen en hun ouders geld en energie om aan dat diploma te geraken. Ze lachen de mensen die er zo hard voor gestudeerd hebben uit. Een echte schande", vindt Gabrielle.

"Ik vind het echt wel een goed idee. Er zijn er veel met een diploma die er in de praktijk niets van bakken. Laten proberen, zou ik zeggen. En mensen die in een bepaald vakgebied zitten zijn veel beter op de hoogte van alles", aldus Liliane.

"Als onbekwame personen het land mogen besturen, waarom zou iemand zonder diploma dan geen les mogen geven?", stelt Gill.

"De transportsector kan het tekort aan vrachtwagenchauffeurs niet meer aan en wil mensen zonder rijbewijs inschakelen. Wat vinden jullie van dit idee?", laat Aaron zijn afkeer voor het OVSG-voorstel blijken.

"Mijn dochter is afgestudeerd als leerkracht. Maar na haar stage heeft ze afgehaakt door het gedrag van sommige jongeren. 'Kankerhoer' en 'slet' genoemd worden, bespuwd worden... Het was dagelijkse kost", schrijft Dirk.