Voedselagentschap doet oproep: "Doe het zeker niet als je er eentje krijgt!"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Verschillende landen hebben er al mee te maken gekregen en het is nu ook in ons land gemeld. Het federale voedselagentschap vraagt met aandrang om niets te doen met ongewenste pakketjes die je krijgt.

In enkele Europese landen, maar ook in Canada en Amerika, kregen mensen ongewild zaakpakketten uit China in de brievenbus. Nu is er ook een Belg die zo'n pakketje ontvangen heeft. Het voedselagentschap vraagt de pakketten te vernietigen.

"We moeten vermijden dat er nieuwe plantenziekten of invasieve plantensoorten hun intrede doen", klinkt het donderdag in een persbericht. Wie de zaden verstuurd is niet bekend, maar er is een groot gevaar dat dit ziektes met zich meebrengt die bij ons niet aanwezig zijn.

Wie toch een dergelijk pakket ontvangt, wordt ook gevraagd om foto's te maken van de zaden en die te bezorgen aan meldpunt@favv.be. In geval van contact met de zaden is het ook aangeraden de handen grondig te wassen.

Het FAVV werkt samen met de douane en met Europese partners om de oorsprong van de zaden te bepalen en deze zendingen van ongewenste zaden te stoppen.