VRT-gezicht heeft kanker en verdwijnt van scherm: "Ik ben niet klaar om dood te gaan"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Een bekend VRT-gezicht verdwijnt een tijdje van het scherm. Het gaat om Amerika-correspondent Björn Soenens, bij wie longkanker werd vastgesteld.

"Ik ben ziek. Ik heb het begin van longkanker. Tijdens de komende twee maanden keer ik terug naar België voor een medische behandeling", schrijft Soenens in een bericht op Instagram.

"Mijn ziekte is zeer snel en heel toevallig ontdekt. Het leven veranderde in een flits."

"Vorige week dinsdag was ik voor het eerst besmet met Covid-19. Ik moest met spoed naar het ziekenhuis. Heel toevallig, per ongeluk in feite, fotografeerde de CT-hoofdscan ook het bovenste deel van mijn longen."

"En toen sloeg de paniek bij de Amerikaanse artsen toe. Ze vonden een verdacht littekenweefsel van 3 cm groot op de rechterlong. Ze vermoedden/vermoeden kanker. Zo kreeg mijn leven een oplawaai."

"Longkankers gaan vaak erg lang onopgemerkt, wat ze meestal gevaarlijker en dodelijker maakt: je hebt namelijk heel lang geen symptomen. En als je ze dan toch krijgt, na jaren, dan is het vaak te laat."

"Door mijn 'per ongeluk'-scan is het bij mij dus vroeg ontdekt en maak ik misschien een kans op volledig herstel. Ik ben per onmiddellijk - na 35 jaar - gestopt met roken. Volgens de eerste diagnose kan een operatie bij mij mogelijk volstaan om de kanker te stoppen. Ik heb veel vertrouwen in de artsen, maar ik ben uiteraard ook bang."

"Ik ben optimistisch, ondanks de heftigheid waarmee zo’n kanker het leven binnendringt. Ik beken: ik ben niet klaar om dood te gaan. Ik wil deze kanker graag verslaan samen met de artsen. Ik geloof met mijn volle hart in herstel. Deze 54-jarige omarmt altijd het leven."