Alexander De Croo is ervan overtuigd: "Zo kunnen we een derde golf vermijden"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo heeft tekst en uitleg gegeven bij de beslissingen die het Overlegcomité vrijdag nam.

"De situatie is gestabiliseerd in ons land. We zijn vandaag een van de Europese landen waar het aantal besmettingen het laagst is. Dat is het resultaat van een gezamenlijke inspanning en het toont dat wanneer we ons allemaal samen ergens achter zetten, als we gemotiveerd zijn, we tot ongelooflijk veel in staat zijn. Dat is de verdienste van ons allemaal", zei De Croo tijdens een persconferentie.

"Maar dat wil niet zeggen dat het gevaar geweken is. We hebben de voorbije dagen veel alarmerende zaken gezien in de landen om ons heen en soms ook in eigen land. Er zijn verschillende varianten, die een stuk besmettelijker zijn. Dat zou er snel toe kunnen leiden dat we onze gunstige situatie verliezen."

"Om de gunstige situatie te beschermen, moeten we een aantal dammen opbouwen. De eerste dam, dat zijn de bestaande maatregelen. Het beperken van contacten, handhygiëne, mondmaskers, veilig gaan winkelen, telewerken... We kunnen een derde golf vermijden indien we die maatregelen blijven toepassen."

Reizen

"Een tweede dam die we moeten opwerpen, is een dam tegen de import van het virus. Vanaf 27 januari komt er daarom een tijdelijk verbod op het reizen met recreatief en toeristisch karakter. Dat geldt tot 1 maart en dat geldt voor reizen uit ons land en naar ons land. Enkel essentiële reizen zijn toegelaten, zoals dwingende (gezins)redenen, een medische reden, grensarbeid of een professionele reden. We begrijpen dat dit zeer ingrijpende maatregelen zijn, maar we hebben gezien dat wanneer mensen reizen, het virus meereist."