Alexander De Croo vindt het vreselijk: "Valt mij bijzonder moeilijk, dit is een koude douche"

door: STS
Alexander de Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) heeft toelichting gegeven bij het besluit van het Overlegcomité om voorlopig niets te beslissen over de coronamaatregelen.

"We hebben vanmiddag niet de beslissing genomen die we dachten te nemen. De coronasituatie in ons land blijft bijzonder delicaat. Na weken waarin we op een redelijk hoog plateau zaten, zien we dat de cijfers nu stijgen. Het aantal besmettingen stijgt al een aantal dagen, maar we zien vooral dat de ziekenhuisopnames overal stijgen", zei De Croo.

"Dit dwingt ons om bijzonder voorzichtig te blijven, vooral omdat er een grote bezorgdheid is over de besmettelijkere varianten van het virus."

"Ik heb donderdag in de Kamer gezegd dat we geen roekeloze en ondoordachte beslissingen moeten nemen. Als het stormt, dan kan je niet opstijgen. Met deze cijfers kan je niet versoepelen. Dat zou ondoordacht, roekeloos en onverantwoord zijn. We willen niet met een goedbedoelde beslissing alles te grabbel gooien wat we de voorbije maanden hebben gerealiseerd."

Time-out

"Daarom heeft het Overlegcomité gekozen om voorzichtig te zijn en een time-out van een week in te lassen. Een week waarin we de vinger aan de pols willen houden. Intussen blijft het huidige ministerieel besluit van kracht."

"Het valt mij bijzonder moeilijk om deze beslissing te nemen. Dit is een koude douche. Ik wou zelf ook dat het anders was. En ik ben er zeker van dat velen gehoopt hadden op een andere beslissing. Maar nu moeten we even wachten, tot we meer duidelijkheid hebben."