Alexander De Croo zal het niet graag horen: "Hij dreigt de minst liberale premier ooit te worden"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) krijgt kritiek te verduren van Kamerlid Peter De Roover (N-VA). Die vindt het niet kunnen dat het Parlement buitenspel gezet wordt bij beslissingen inzake de coronacrisis.

"Ik heb het aan premier De Croo gezegd: het is uw ambitie om de meest groene premier uit de geschiedenis te worden. U dreigt de minst liberale premier uit de geschiedenis te worden", stelt De Roover.

"Want burgerrechten worden ingekrompen, zonder dat daar een open debat over gevoerd wordt. Toen ik dat voor het eerst heb aangesneden, in oktober al, sprak ik tegen dovemansoren. Niemand leek geïnteresseerd."

"Wij zijn op die spijker blijven kloppen. De regering heeft zich dan toch wat gegeneerd gevoeld en heeft dan maanden gezegd dat ze aan een pandemiewet aan het werken was. Pas toen wij ons voorstel hebben neergelegd, was ze verplicht om ook iets te doen, met alle slordigheden vandien."

"Als er een crisis is en iedereen harder moet werken, wat doe je dan met het Parlement? Laat je dat op rust gaan, of zeg je dat ook het Parlement harder moet werken? Het Parlement moet het heft in handen houden en een hoger tempo ontwikkelen."