Bart De Wever voelt zich flink bedrogen: "Belabberd gevoel"

door: STS
Bart De Wever
Afbeelding bron: Photonews

Antwerps burgemeester Bart De Wever heeft gereageerd op het nieuws dat Sihame El Kaouakibi 350.000 euro subsidies van de stad zou verduisterd hebben.

De audit toont aan dat er op een totaal van 3.354.920 euro investeringstoelagen een (vermoeden van) oneigenlijk gebruik is van 257.996 euro. Een bedrag van 115.531 euro is nog verder te onderzoeken. Ook toont de audit aan dat binnen de werkingstoelagen een bedrag van 120.251 euro onvoldoende onderbouwd werd, zo meldt de stad Antwerpen.

De audit toonde ook aan dat er amper controle was vanuit de stad. "Er was weinig reden om wantrouwen te stellen, de werking was ook schitterend", zei Bart De Wever (N-VA) op VTM.

Vertrouwen misbruikt

"Meer dan 90% van de middelen werd ook terecht aangewend. Maar er is misbruik gemaakt. Ik ben blij dat de audit vaststelt dat er niemand aan de kant van de stad, in de administratie of in de politiek, betrokken is bij dat misbruik. Maar ons vertrouwen is misbruikt en men heeft gaten in ons systeem gevonden."

"Het is een collectieve verantwoordelijkheid, die neem ik op. Ik voel mij belabberd. Ik denk dat iedereen die met haar heeft samengewerkt, zich belabberd voelt. Ik kan mij ook niet voorstellen dat de bestuurders van de vzw, die eerlijke, degelijke mensen zijn, goed slapen. Ik kan mij niet inbeelden dat andere overheden, steden of private bedrijven gerust zijn over de gelden die gegeven zijn en gelukkig zijn met alles wat naar boven komt. Ik vrees dat we het laatste nog niet hebben gezien."