"Bart De Wever voelt zich misschien écht bedrogen door De Croo, maar..."

door: WVDS
Bart De Wever - Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Open Vld hield N-VA buiten de federale regering en vormde met met de groenen, de socialisten en CD&V de Vivaldi-regering. Het heeft diepe wonden geslagen tussen N-VA en Open Vld.

N-VA-voorzitter Bart De Wever vertelde al meermaals dat hij bedrogen werd door Egbert Lachaert en Alexander De Croo en dat hij hen niet meer vertrouwt. Komt het ooit nog wel goed tussen Open Vld en N-VA?

“Na de verkiezingen zijn alle partijen terug maagd, dus relaties kunnen altijd opnieuw veranderen", benadrukt politicoloog Dave Sinardet (VUB) in gesprek met Redactie24.

"Maar het is eigenlijk toch niet gezond dat twee voorzitters van partijen die allebei in een regering zitten niet ‘on speaking terms’ zijn. Dat geeft ook wel conflicten op lokaal niveau.”

Professor Sinardet vermoedt dat de partij van Bart De Wever ook strategisch denkt. “Volgens mij denkt N-VA nu strategisch dat het geen zin heeft om echt de concurrentie aan te gaan met het Vlaams Belang. Daarom mikt N-VA nu eerder op kiezers van het centrum, die van Open Vld en CD&V.”

Bart De Wever zal zich misschien wel echt bedrogen voelen door Alexander De Croo, maar mogelijk past het tegelijk wel in zijn strategie om de strijd aan te gaan met de partijen uit het midden.”