Bart De Wever vreest: "Hier kan een burgeroorlog van komen"

door: STS
Bart De Wever
Afbeelding bron: Photonews

Bart De Wever, de voorzitter van N-VA, was te gast op de Nederlandse televisie om het er te hebben over woke.

Het thema ligt De Wever nauw aan het hart. Hij bracht er recent zelfs een boek over uit.

In de Nederlandse talkshow 'Op1' zei De Wever: "De vrijheid van meningsuiting van die mensen zal ik nooit betwisten, maar zij betwisten de onze wel om anders te denken, en op een heel agressieve manier."

"Die woke-cultuur deelt de samenleving op in een dadergroep en een slachtoffergroep. Hoe meer je lijkt op de blanke, heteroseksuele, hoog opgeleide man die Nederlands spreekt, hoe fouter je bent. Je hebt dan een fout verleden, want je was koloniaal, imperialist, seksist, antidemocraat, totalitair, onverdraagzaam."

"En hoe minder dat je daarop lijkt, hoe meer je tot slachtoffergroepen behoort en hoe beter je zit. Men streeft niet naar de gelijkheid of gelijkwaardigheid van die groepen, maar naar een soort afbraakbeweging van het bestaande en dat is polariserend en fout."

De Wever vreest dat woke ons op het randje van een burgeroorlog kan brengen. "We zaten in Amerika niet meer zover van een burgeroorlog, toen het Pentagon (De Wever bedoelt het Capitool, red.) bestormd werd."

"Daar zie je waar je naartoe gaat. Die extreme polarisatie in een tweepartijenlandschap. De Republikeinen zijn helemaal gekaapt door de extreme reactie tegen woke, en de Democraten door de wokers. De gematigde mensen in het midden zijn helemaal dakloos geworden."

"En je ziet dezelfde tendensen in Europa. In België stemt één derde al voor extreemrechts of extreemlinks."