Bart De Wever was er niet goed van: "Kwam heel diep binnen en gaf akelig gevoel"

door: STS
Bart De Wever
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in Nederland de 'Pim Fortuynprijs' gewonnen en in ontvangst mogen nemen. Die wordt uitgereikt aan "opiniemakers, bestuurders of politici die strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat".

De Wever mocht de prijs in Den Haag in ontvangst nemen. Hij hield nadien ook een speech.

"De moord op Pim Fortuyn was voor Nederlanders en Vlamingen net als 9/11 voor de hele Westerse wereld", sprak De Wever.

"Wie toen volwassen was, weet nog heel precies waar hij/zij was toen het nieuws over de gebeurtenis hem/haar bereikte."

"Ik was toen 31 jaar en recent voor de eerste keer vader geworden. We woonden net een jaar in de bescheiden woning waar we ons gezin wilden stichten en uitbreiden. De telefoon rinkelde, een vriendin meldde me compleet overstuur en in tranen dat ik de televisie moest aanzetten: Pim Fortuyn was neergeschoten."

"Ik herinner me nog heel precies de beelden die ik meteen daarna zag. De vreselijke beelden van Pim Fortuyn, roerloos op de grond met een bebloed verband aan het hoofd."

"Dat in een welvarend, vredevol en democratisch land het leven van een politicus met geweld wordt vernietigd, is op zich al schokkend. Maar ik herinner me dat dit bij mij meteen nog veel dieper binnenkwam. Het vrije woord is neergeschoten, Nederland zal nooit meer hetzelfde zijn. Dat was het akelige gevoel dat zich van me meester maakte. Ruim 20 jaar later stel ik vast dat het inderdaad zo zou zijn."