Betalen we straks statiegeld op plastic flessen en blikjes? "Zeker nu alles duurder wordt"

door: MRO
plastiek fles
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De kans bestaat dat we binnenkort statiegeld moeten betalen op plastic flessen en blikjes. Wij vroegen onze lezers hoe zij hierover denken.

CD&V-voorzitter Joachim Coens maakte al duidelijk dat zijn partij voorstander is. "Op de steun van CD&V voor statiegeld kan men rekenen. Draagvlak groeit, hopelijk helpt dit anderen over de streep", aldus Coens.

'Vind jij dat er statiegeld moet worden ingevoerd op blikjes en plastic flesjes?', vroegen we aan onze lezers. Een greep uit de vele reacties.

"Ja natuurlijk, ik denk dat dit een oplossing is voor 2 problemen. Het eerste probleem is het sluikstorten. Het tweede probleem is dat er wel mensen zijn die een kleine cent kunnen gebruiken en die flesjes gaan verzamelen en afgeven. Dan heb je hen ook geholpen. Toen ik zelf jong was, maakte ik daar een mooie cent van door lege flesjes binnen te brengen, ik kocht daar dan snoepjes mee, of hengelgerief."

"Ik vind dat geen slecht idee. Maar de mensen die wel hun pmd-zak vullen moeten het dan terug mee bekopen. Wij halen alle dagen blikjes uit onze haag en steken het in onze pmd. Niet te geloven, hé."

"Nee echt niet. Waar moet ik die opslaan, in mijn klein keukentje, buiten? In de tuin? 1 windvlaag en het ligt bij de buren, kunnen die weer lullen en voor 3 blikjes en een fles telkens naar de winkel. En net alsof de jeugd er naar gaat kijken, mama en papa betalen toch."

"Dat mag van mij. Ik lever mijn glas ook in en zo krijg je minder afval in je blauwe zak. Nederland doet dat al een hele tijd."

"Ja, als er geld mee gemoeid wordt, gaan veel mensen hun gedrag veranderen, zeker nu dat alles duurder wordt. Ik breng met plezier de blikjes en flessen terug naar de winkel als dat het milieu helpt. En als ik daarvoor geld terugkrijg is dat goed meegenomen."

"Ja, statiegeld op plastic drinkflesjes en drankblikjes moet zo snel mogelijk ingevoerd worden! Daarmee kunnen heel wat flesjes en blikjes, die nu in de natuur terechtkomen (en echte moordenaars blijken te zijn), ingezameld (en gerecycleerd) worden."

"Wij hier zouden dat allemaal moeten doen voor het milieu terwijl ze in China en Afrika  duizenden keer meer vervuilen dan wij. Begin met daar eens iets aan te doen in plaats van hier onnozel te doen. Als iedereen voor zijn eigen deur veegt is het opgelost."