Meer betalen voor blikjes en flesjes en codes scannen: Statiegeld komt eraan

door: STS
Blikjes - afval -statiegeld
Afbeelding bron: Pixabay

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet om statiegeld op blikjes en plastic flessen in te voeren. Wellicht zal je in de winkel voor een blikje of plastic fles 20 of 25 eurocent statiegeld moeten betalen.

De bedoeling is om in 2023 het wetgevend werk op te starten en daarna de nodige infrastructuur te voorzien, waarna het statiegeld in 2025 ingevoerd kan worden.

"20% minder zwerfvuil was het doel, wat geenszins gerealiseerd werd door de sector. Het kost de belastingbetaler bovendien meer dan 150 miljoen euro aan opruimkosten per jaar. En dus moeten we de volgende onvermijdelijke stap nemen", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

"De onderhandelingen, de voorbereiding van zo’n systeem én de regelgeving zal nog tijd vergen, maar één ding is zeker: het komt er."

Digitaal

Er wordt gekeken naar een digitaal systeem, als aanvulling op de blauwe pmd-zakken. "Een statiegeldsysteem met fysieke terugnamepunten en machines is gekend uit andere Europese landen. Dit systeem houdt echter weinig of geen rekening met ons performante collectiesysteem via de Blauwe Zak."

"In Vlaanderen hebben we nood aan een aanvulling daarop, die moet focussen op het voorkomen van zwerfvuil. Een alternatief statiegeldsysteem is een digitaal systeem waarbij in plaats van de inlevering in fysieke machines de verpakking en slimme vuilbak/blauwe zak via een unieke QR-code gescand kunnen worden om het statiegeld terug te krijgen."

"Een belangrijk aandachtspunt is dat elke burger op een eenvoudige manier toegang tot het systeem moet hebben. Enkel het gebruik van smartphones volstaat hiervoor dus niet. Voor mensen die het moeilijker hebben met digitale toepassingen moeten voldoende alternatieven voorzien worden."