“Bij ons zag je dat mensen niet wilden vertrekken, omdat ze hun huisdieren niet wilden achterlaten”

door: BVDO
Wateroverlast - overstromingen
Afbeelding bron: Photonews

In de Kamer heeft Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) tekst en uitleg gegeven over de aanpak van het noodweer in ons land.

Volgens minister Verlinden moeten er heel wat lessen getrokken worden over de organisatie van de veiligheidsdiensten, de Civiele Bescherming en de brandweer. “Veiligheid is belangrijk, we moeten keuzes maken naar het niveau van bescherming dat we willen en daar dan ook consequenties aan koppelen", zei Verlinden.

Vooral de Civiele Bescherming leek niet klaar om de crisis aan te kunnen. Dat zou vooral door een gebrek aan personeel komen. Ze hekelde ook de gebrekkige coördinatie bij het Rode Kruis tussen de Vlaamse en Waalse poot.

Maar besluiten deed Verlinden met een straffe uitspraak. “In de Verenigde Staten zie je dat mensen meteen alles evacueren. Wij hebben die traditie niet. Bij ons zag je dat mensen niet wilden vertrekken, omdat ze hun huisdieren niet wilden achterlaten of omdat ze de situatie verkeerd inschatten. We moeten nadenken over een dwingender systeem om evacuaties mogelijk te maken, want nu hebben de mensen te lang gewacht."