"Bittere waarheid die bevolking moet horen: Langer werken voor pensioen"

door: STS
Bart De Wever
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat we langer zullen moeten werken om een pensioen te bekomen.

"De verslechtering van de begroting zit in de sociale zekerheid. In 2013 ging daar 99 miljard aan buiten, volgend jaar meer dan 150 miljard", zei De Wever op Radio 1.

"En er ontploft een pensioenbom: er komt nog zeker 20 miljard per jaar bij. Dus het schip is aan het zinken terwijl we erop zitten."

"Je zal de pensioenbom moeten ontmijnen. De pensioenhervorming die de Zweedse regering startte, zal je volledig moeten volmaken."

"En het is tijd voor bittere waarheden die de bevolking moet horen. Dat wil zeggen dat je langer zal moeten werken om een pensioen te bekomen. Dat al die gunstige stelsels afgebouwd moeten worden."

"De hoogste ambtenarenpensioenen gaan we niet afnemen van degenen die ze hebben, maar in de toekomst zal dat allemaal wat minder zijn of zal je er meer voor moeten doen."

"Er zullen taboes moeten sneuvelen. Alles wat er onder de rubriek 'dringende medische hulp' wordt gedaan voor nieuwkomers, dat is behoorlijk wat. Eeuwig werkloos zijn kan je alleen bij ons, de rest van de wereld is daar al lang mee gestopt. 16 jaar werken en evenveel pensioen hebben als iemand die niet heeft gewerkt... Een kunstenaarsstatuut met honderd dagen werken en dan de rest van het jaar werkloos mogen zijn... Er zal grote kuis moeten gehouden worden."

Maak nu gebruik van de gratis app van Redactie24